Is kunstgras een oplossing voor overtollig regenwater?

Maak jij je zorgen of jouw nieuwe kunstgras wel tegen overtollig regenwater kan? Iedereen heeft wel de horrorverhalen gehoord over wat er gebeurt wanneer kunstgras niet correct wordt geĆÆnstalleerd. Het blijft niet lang mooi, kan gaan verzakken en lost over het algemeen jouw initiĆ«le drainageproblemen niet op. Het goede nieuws is dat wanneer je het op de juiste manier installeert, je jezelf geen zorgen hoeft te maken. In deze blog lees je waarom kunstgras de oplossing is voor jouw drainage probleem.

Waarom kwaliteitskunstgras volledig waterdoorlatend is

Waterdoorlatendheid is ƩƩn van de belangrijkste voordelen van het installeren van kunstgras. In de meeste gevallen draineert kunstgras zelfs efficiƫnter dan natuurlijk gras en droogt het ook sneller op. Het is eigenlijk ƩƩn van de meest effectieve drainageoplossingen die er bestaan.

Dit komt omdat er kleine geperforeerde gaatjes in de achterzijde van het product zitten, waardoor water naar de ondergrond kan weglopen. De onderlaag die de meeste bedrijven aanbrengen, bestaat uit gebroken aggregaten. Dit is een sterk absorberend materiaal waardoor ze het overtollige water kunenn opslaan en langzaam kan laten wegvloeien, zodat er geen water ophoopt.

De drainagelaag onder de egalisatielaag is ongelooflijk belangrijk. Vooral wanneer het hard regent, zorgen de verdichte centimeters materiaal voor een stevige, maar doorlaatbare ondergrond, die het water kan opnemen en het in de ondergrond kan laten wegsijpelen.

De zandinvulling die wordt gebruikt om het gras na de installatie te verzwaren, draagt ook bij aan een goede drainage, aangezien deze een barriĆØre vormt en de grasmat beschermt tijdens een zware regenval.

Hoe zorg je ervoor dat kunstgras water doorlaat?

Hoewel het meeste gras van hoge kwaliteit volledig waterdoorlatend zou moeten zijn, hangt het er echt van af hoe het is gefabriceerd en geĆÆnstalleerd. Niet alle het kunstgras wordt op dezelfde manier geproduceerd en niet alle installaties worden volgens de juiste standaard uitgevoerd.

Om er zeker van te zijn dat jouw kunstgras volledig waterdoorlatend is, moet je altijd kiezen voor een deskundig installateur die je zal helpen bij het selecteren van het juiste product in jouw situatie. De installateur moet al een tijd expertise kunstgras voor tuin hebben.

Het is ook verstandig om de installateur te vragen hoe hij te werk gaat, inclusief graafwerkzaamheden, voordat de installatie begint. Zorg er in ieder geval voor dat je een schriftelijke offerte opvraagt met daarin tot in detail alle werkzaamheden en kosten. Controleer ook of je garantie krijgt op de producten die je aanschaft. Je wilt natuurlijk dat je het kunstgras leggen door vakmensen laat gebeuren.

Hoe weet je dat jouw kunstgras goed geplaatst is?

Wanneer jouw kunstgras goed is geĆÆnstalleerd, moet je meteen kunnen zien dat het vlak is. Er mogen geen hobbels in het gras zitten en ook geen zichtbare verzakkingen. Na een regenbui kun je zien of het water blijft staan en niet wegloopt. Wanneer het water niet wegloopt, betekent dit dat de basis niet op orde is. In dat geval kan je last krijgen van steeds terugkerende drainageproblemen.

Hoewel kunstgras van hoge kwaliteit volledig waterdoorlatend is, kan het ook urine van huisdieren afvoeren zonder vlekken achter te laten. Je moet niet vergeten het kunstgras af te spuiten om te voorkomen dat er een geur blijft hangen.

Lees dit ook...