Tweedehands Audi kopen? Dit is waar je op moet letten!

Hebben we allemaal niet eens een Audi voorbij zien rijden en gedacht: ‘Ja, die wil ik ook wel…’? Nou, hier op de redactie van MensLifestyle wel. Maar hoe je het ook went of keert: een Audi blijft een luxe auto, en aan luxe auto’s hangen vaak een flink prijskaartje (of je nu kiest voor een Audi A3 of een Audi A4 tweedehands). Gelukkig is de markt voor tweedehands auto’s in Nederland booming, en kun je door heel het land terecht voor een prachtige Audi voor wat minder geld. Vandaag vertellen we je precies waar je op moet letten als je een tweedehands Audi aanschaft. Let’s see…

Check de auto van top tot teen

Dit lijkt een no-brainer, en de kans is groot dat je dit op de foto’s al goed kunt beoordelen. Maar het eerste dat je zou moeten controleren bij de koop van een tweedehands auto (en dus ook een tweedehands Audi), is de carrosserie. Het is essentieel om het bij daglicht te zien, zodat je kunt zien of de auto echt in goede staat is.

Krassen of kleine oneffenheden kunnen redenen zijn om met de verkoper te onderhandelen. Accepteer echter geen roest of structurele schade, wat van fundamenteel belang is bij het kopen van een semi-nieuwe auto, aangezien dit merkbaar is aan het verschil in verf op de spatborden en motorkap. Ook verschijnt roest meestal onder de deuren, bij de wielen en nabij de achterruit.

Een indicatie van een goede structurele gezondheid van het voertuig is dat de deuren en motorkap goed sluiten. Schokdempers hebben daarnaast de neiging om te slijten en om een ​​goed beeld te krijgen van hun toestand, kun je eenvoudig meerdere keren op de kofferbak en de motorkap drukken. Deze moeten zonder problemen naar boven en naar beneden ‘veren’.

Iets anders dat essentieel is in een voertuig, zijn de banden. Door ze te inspecteren, kunnen we bepalen hoe lang ze in gebruik zijn en hoeveel tijd ze nog hebben voor ze vervangen moeten worden. Als ze te versleten zijn, zullen ze moeten worden vervangen.

Controleer daarna of alle lampen en lichten werken, waaronder mistlichten, richtingaanwijzers enzovoort. Ze zijn een sleutelelement in verkeersveiligheid en het kopen van een auto zonder werkend licht is simpelweg een no-go.

Check het chassisnummer

Heb je de buitenkant bekeken en vind je alles in orde? Dan wordt het tijd om de binnenkant te bekijken. Eén van de zaken die je moet bekijken, is de kilometerstand. Maar pas op! Aangezien digitale kilometertellers gemakkelijk te manipuleren zijn, raden we je aan de VIN-code van het voertuig online in te voeren.

Met dit VIN-nummer, uniek voor elk voertuig, kom je te weten of je echt koopt wat er wordt geadverteerd. Met het 17-cijferige identificatienummer kunt u de plaats van herkomst, het type motor, de fabrikant en alles wat je wilt weten over het voertuig inzien.

Beperk je risico

Het kopen van een gebruikte auto is altijd een risico. Hoe ouder de auto, hoe groter het risico dat er iets misgaat. Er zijn dus verschillende dingen die je kunt controleren om je kansen op succes te vergroten. In het kort: inspecteer zowel de binnen- als buitenkant van de auto, check de auto op roest én controleer het chassisnummer. En wil je écht zeker zijn van je zaak, neem dan een auto-liefhebbende vriend met je mee.